فقدان قانون كپيرايت، سرعت پايين اينترنت، فروش ترافيك به صورت حجمي، قيمت بالاي اينترنت و حق عضويت نت فليكس و همچنين وجود سايتهاي دانلود ارزان و بدون محدوديت فيلم و سريالهاي روز دنيا، كار را براي نتفليكس بسيار دشوار ميكند.
سرپرست ارزيابي پيشرفت راهبردهاي مركز ملي فضاي مجازي كشور، فرصتها و تهديدهاي مربوط به ادعاي شركت نتفليكس (Netflix) مبني بر گسترش دامنه ارائه سرويس خود به ۱۹۰ كشور ازجمله ايران را بررسي كرد.
امير رضا مومن، نتفليكس را ارائه دهنده سرويس براي تماشاي ويدئو بر پايه تقاضا دانست و گفت: شركت مذكور اين سرويس را بر اساس مدل كسب و كار و درقبال حق عضويت ارائه كرده است .
وي ادعاي شركت نتفليكس (Netflix) در ژانويه ۲۰۱۶ مبني بر گسترش دامنه ارائه سرويس خود به ۱۹۰ كشور، از جمله ايران را مورد توجه قرارداد و افزود: بهرهبرداري از اين سرويس مشكلات، فرصتها و تهديداتي را براي كشورهاي جهان از جمله ايران در پي خواهد داشت .
سرپرست دفتر ارزيابي پيشرفت راهبردها و برنامههاي مركز ملي فضاي مجازي كشور گفت: اين شركت در سال ۲۰۱۲، براي عرضه و تحويل محتواي مورد نظر خود، شبكه تحويل محتواي ويژهاي را ايجاد كرد و سرورهاي آن را به صورت رايگان در اختيار مراكز ارائه دهنده خدمات اينترنتي با بيش از ۱۰۰ هزار كاربر قرار داد.
وي افزود: گفت: مهمترين ويژگيهاي اين سرويس، هزينه اشتراك پايين يعني ماهانه ۸ دلار براي دسترسي نامحدود به آرشيو، سازگاري با انواع پلتفرمها از جمله تلويزيونهاي هوشمند و كنسولهاي بازي، ارائه محتواي توليدي خود و ساير شركتهاي توليد فيلم و سريال با هزاران عنوان، است.
مومن از مخالفت برخي از كشورها با گسترش سرويس نت فليكس خبر داد و اظهار داشت: كشورهايي همچون اندونزي كه دغدغههاي بومي و مذهبي در آنها وجود دارد، با فيلتر كردن اين سرويس مخالفت خود را با محتواي غيراخلاقي آن نشان دادهاند و آن را تهديدي براي جامعه و ارزشهاي خود بر شمردهاند.
وي اظهار داشت: برخي ديگر از كشورها مانند كشور كنيا، به دليل آنكه نتفليكس و سرويسهاي مشابه آن حاضر به تبعيت از قوانين و مقررات نهاد حاكميتي و كسب مجوز از آنها نيستند، از استفاده از اين سرويس سرباز زدهاند.
مومن افزود: بنابر اظهار مسئولان آرشيو نتفليكس انگلستان، از مجموع ۳۴۲۳ فيلم و سريال موجود در آرشيو، فقط ۴۹۰ عنوان آن داراي محتواي خانوادگي و مناسب براي كودكان است كه كمتر از ۱۵ درصد آن را شامل ميشود.
نتفيليكس در ايران توجيه اقتصادي ندارد
وي ، عدم رعايت قوانين و مقررات برخي از كشورها توسط نتفليكس در زمينه پخش ويدئو بصورت برخط و نيز پرداخت ماليات را مورد اشاره قرار داد و اضافه كرد: كشورهايي كه با قوانين خاصي براي پخش ويدئو بصورت برخط روبرو هستند، مانند كشور فرانسه كه تا ۳ سال پس از پخش سينمايي فيلمها، اجازه پخش ويدئو بصورت برخط را ندارند، اين اقدام شركت مشكلاتي را براي آنان بوجود آورده است.
مومن افزود: از طرفي ارائه دهندگان سرويس فيلم و سريال در اغلب كشورها نيز همواره به عدم پرداخت ماليات توسط نت فليكس به دولتها اعتراض داشته و معتقدند كه اين اقدام شركت باعث ضرر و زيان آنان مي شود.
اين صاحبنظر فناوري ارتباطات و اطلاعات، استفاده از پهناي باند بسيار بالا براي مشاهده ويدئوها را يكي از چالش هاي استفاده از اين سرويس دانست و گفت: اين سرويس ترافيك سنگيني بر شبكه اينترنت تحميل مي كند به نحوي كه در ايالات متحده بيشترين ميزان ترافيك دانلودي (حدود ۳۷درصد كل) از ميان تمامي سرويسهاي اينترنت را به خود اختصاص داده است .
وي افزود: اين موضوع به دليل ايجاد مشكلات فني براي مراكز ارائه دهنده خدمات اينترنتي و نياز به سرمايهگذاري آنها، نتفليكس را به پرداخت عوارض به اين مراكز واداشته است كه اين روند با وجود نقض اصل بيطرفي اينترنت و مواجهه با اعتراض كمسيون ارتباطات ايالات متحده (FCC)، همچنان ادامه دارد.
اين مقام مسئول مشكلات استفاده از سرويس نتفليكس در ايران را صرف نظر از مسايل محتوايي دو چندان دانست و گفت: فقدان قانون كپي رايت بينالمللي، سرعت پايين اينترنت و مشكلات شبكه توزيع و دسترسي، فروش ترافيك به صورت حجمي، قيمت بالاي اينترنت و حق عضويت نت فليكس (با توجه به ارزش دلار) و همچنين وجود سايتهاي دانلود ارزان و بدون محدوديت فيلم و سريالهاي روز دنيا، كار را براي نتفليكس بسيار دشوار ميكند و ارائه اين سرويس به كاربران ايراني براي آنان توجيه اقتصادي نخواهد داشت.
تهديد نتفيليكس براي ارائهدهندگان بومي
وي صرف نظر از دست آوردهاي درآمدزايي براي مراكز ارائه دهنده خدمات اينترنتي بزرگ از طريق اخذ عوارض از نتفليكس، اظهار داشت: اين سرويس تهديد بزرگي براي فرهنگ ايراني- اسلامي كشورمان به دليل محتواي غيراخلاقي، متضرر شدن ارائهدهندگان نوپاي سرويس جريانسازي بومي از جمله فيليمو و توليدكنندگان محتواي بومي بدليل عدم توان رقابت، محسوب ميشود.
سرپرست دفتر ارزيابي پيشرفت راهبردها و برنامههاي مركز ملي فضاي مجازي اضافه كرد: افزايش ترافيك در بستر شبكه و درگاههاي اينترنت و زيانهاي اقتصادي كشوركه به دليل خروج قابل توجهي ارز از كشور بابت حق عضويت ماهانه و افزايش چشمگير هزينه ترافيك بينالملل، تحميل ميشود نيز از اثرات زيانبار استفاده از اين سرويس در كشور بشمار ميآيد.
مومن با اشاره به مشكلات، فرصتها و تهديداتي كه سرويس نتفليكس بركشورمان دارد، تاكيدكرد: تدوين موازين و مقررات براي جلوگيري از پيامدهاي اجتماعي-اقتصادي اين سرويس و همزمان تشويق، حمايت و ترويج سرويسهاي مشابه بومي، به عنوان يك فرصت كسب و كار جديد با پتانسيل بالا، ميتواند ضمن مورد توجه قرار دادن ورود اين سرويس و سرويسهاي مشابه به كشور ، نياز روز كاربران را به نحو مناسب تامين كند.