معاون بررسيهاي فني و صدور پروانه رگولاتوري گفت: شبكه اپراتورهاي مجازي از پشت آنتنهاي راديويي و BTSهاي كنوني اپراتورهاي اصلي شروع ميشود و ميتوانند با شماره و سيمكارتهاي مختص خود اقدام به بازاريابي مشتركان جديد كنند.
صادق عباسي شاهكوه با بيان اينكه بعد از پروانههاي ارتباطات ثابت و تعيين تكليف باندهاي فركانسي خدمات TD-LTE نوبت آن رسيده تا سراغ تعيين تكليف اپراتورهاي مجازي موبايل برويم، درباره ضرورت اين كار اظهار كرد: اكنون تعدادي متقاضي براي دريافت پروانههاي MVNO (اپراتورهاي مجازي) آمدهاند و ما هم درصدد بررسي صلاحيت آنها هستيم.
وي عنوان كرد: اكنون سه اپراتور اصلي و فعال موبايل در كشور داريم كه جهت ايجاد فضاي رقابتي بين آنها مجبور به پيادهسازي راهكارها و اقداماتي هستيم. يك راهكار اين است كه پروانه اپراتور ديگري را تهيه و اعطاء كنيم كه هزينه و سرمايهگذاري بسيار زيادي ميطلبد.
او افزود: اما راهكار ديگر كه در دنيا نيز مرسوم است، اعطاء پروانههاي اپراتورهاي مجازي موبايل است. اپراتورهاي مجازي به اين معني كه داراي شماره و سيمكارت مستقل خود هستند اما شبكه آنها از پشت آنتنهاي راديويي و BTSها شروع ميشود.
معاون بررسيهاي فني و صدور پروانه رگولاتوري با تأكيد بر اينكه MVNOها حق انتخاب بيشتري به مشتركان موبايل ميدهند، اذعان كرد: MVNOها به دليل تعاملات مستقيم با اپراتورها و از آن جهت كه بخشي از ظرفيت شبكه آنها را فعال ميكنند، همواره كيفيت بهتري از شبكه اپراتور اصلي دريافت كرده و در اختيار مشتركان قرار ميدهند.
عباسي شاهكوه با بيان اينكه به اين ترتيب حق انتخاب مشتركان بالا ميرود، درباره برخي سرويسهاي اين اپراتورهاي نوظهور گفت: ممكن است يك اپراتور مجازي فقط به ارائه خدمات سلامت بپردازد، ديگري به فكر ارائه خدمات پس از فروش براي خودروها باشد و يكي در حوزه بانكي فعاليت كند.
وي با بيان اينكه MVNoها دغدغه شبكه ندارند، در پاسخ به اين سوال كه چرا اجازه راهاندازي سايتهاي BTS را به آنها نميدهيد؟ گفت: آنتنهاي راديويي و فركانسها جزو سرمايههاي ملي يك كشور به حساب ميآيند و اگر دقت كرده باشيد اپراتورهاي كنوني نظير همراه اول، ايرانسل و رايتل را نيز مجبور ميكنيم در جاهاييكه امكانش وجود دارد از BTSهاي مشترك استفاده كنند.
معاون رگولاتوري در پاسخ به اين سوال كه چنين اجباري ناشي از آسيبزا بودن اين آنتنها براي مردم شهر است؟، گفت: قدرت و توان آنتنهاي BTS ما در حد استاندارد GSM دنياست يا به عبارتي در همه جاي دنيا استفاده ميشود.
وي عنوان كرد: كسي كه توان و تشعشعات راديويي اين آنتنها را تست ميكند سازمان انرژي اتمي است كه هيچگونه منافع خاصي در حوزه ICT ندارد. تلاش ما همواره اين بوده كه توان اين آنتنها از سطح استاندارد جهاني نيز پايينتر باشد.
او درباره اينكه كلا احتمال خطر توسط اين آنتنها وجود دارد؟، گفت: شما هر چيزي را در نظر بگيريد ميتوانيد احتمال خطري براي آن متصور شويد مثلا خودرو ميتواند وسيلهاي خطرناك باشد اما با توجه به اينكه جزوي از زندگي مردم شده، نميتوانيم آن را حذف كنيم يا ناديده بگيريم.
پراتورهاي مجازي تلفن همراه عملا امكانات فيزيكي شبكه براي ارسال مكالمات، پيامكها و دادهها را ندارند و از اين حيث ملزم به انعقاد قرارداد با يك اپراتور موبايل (MNO) هستند تا امكانات فيزيكي براي ارسال محتواهاي مذكور را به صورت عمده خريداري كرده و با نشان تجاري خود اقدام به فروش آن در بازار خرد كنند.
مسئولان حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات ايران نيز از سال گذشته و همزمان با ارتقاي پروانه اپراتورهاي اول و دوم ارتباطي، تدارك ورود اپراتورهاي مجازي به ايران را ديدند و امسال نيز حق امتياز پايه اين اپراتورها در جلسه هيأت دولت با حضور رئيس جمهور به ميزان 50 ميليارد ريال و پروانه اپراتور مجازي تلفن همراه نوع دوم 20 ميليارد ريال تعيين و تصويب شد.
در آن جلسه عنوان درآمد پيشبيني شده در طرح تجاري اين اپراتورها بيش از 200 ميليارد ريال عنوان و مقرر شد به ازاي هر 50 ميليارد ريال 10 درصد به حق امتياز اضافه گردد.
تاكنون نيز 51 متقاضي دريافت اين پروانهها، درخواست خود را به سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي ارائه دادهاند كه شامل 31 شركت خارجي، 13 شركت سرمايهگذاري و 7 بانك ميشود.